neděle 22. dubna 2018

RECENZE: TRHLINA- Jozef Karika


Ahojte knihomolove. Mrknete na mou recenzi na znamou knihu Trhlina :)





ANOTACE

Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč.
Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor, predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.

Žánr:
Horory, Romány, Literatura slovenská
Vydáno:, Ikar (SK)
1. vydání originálu:2016
Počet stran:368
Vazba knihy:
vázaná
Zdroj: Databaze knih



AUTOR

Jozef Karika
15. november 1978, Brezno; je slovenský experimentálny spisovateľ a publicista.
Vyštudoval históriu a filozofiu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Na širšiu scénu vstúpil v roku 2001 ako kmeňový autor internetových stránok G.O.M.. Pracuje ako historik-kurátor a televízny redaktor. Získal Cenu literárneho fondu za publicistiku. Jeho reportáž Kontroverzná tabuľa získala prvé miesto v kategórii publicistika a Cenu diváka na celoslovenskej prehliadke tvorby lokálnych televízií Workshop 2008. Vyhrala aj prvé miesto v kategórii publicistika na česko - slovenskej filmovej prehliadke KAFKA 2008. V máji 2007 Karika prednášal o mágii v postmodernizme na Prírodovedeckej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. V jeseni 2007 na objednávku Žilinského samosprávneho kraja vytvoril textovo-grafickú výstavu Sto rokov od tragédie v Černovej. Bola vystavená v Bruseli a Národnej Rade Slovenskej Republiky. V desiatich exemplároch sa pod záštitou Matice Slovenskej stala aj celoslovenskou školskou výstavou. Je autorom stálej expozície Život a dielo Andreja Hlinku v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
Vo vydavateľstve Vodnář publikoval knihy Slovanská magie (2003), Zóny stínu (2005), Magie peněz (2008) a Brány meonu (2009). Vo vydavateľstve Ikar mu vyšli knihy Mágia peňazí (2007) a K.P.M.P.Z. (2007). Prispieva do amerického Konton Magazine, britského Chaos International Magazine a nemeckého Instrumentum. Niektoré jeho texty boli vybraté a publikované v knižnej antológii The Best of Konton amerického vydavateľstva Konton Publishing a v britsko-americkej antológii Manifesting Prosperity. Svojimi textami prispel tiež do viacerých kníh Josefa Veselého. Venuje sa aj próze - poviedky mu vyšli v časopisoch RAK a Fantázia. Zameriava sa na vytváranie postmodernistických textových koláží zlučujúcich inak nezlúčiteľné a nesúmerateľné diskurzy a prístupy. Vedľa seba kladie prísne metodické postupy a poznatky rôznych vedeckých disciplín, spolu s výrazným momentom iracionálna, snových rozmerov bytia a intuicionizmu. Nevyhýba sa pri tom ani inšpirácii z obskúrnejších zdrojov, akými sú napríklad rôzne duchovné tradície minulosti, či tvorba autorov ako Howard P. Lovecraft, Aleister Crowley, Carlos Castaneda, Kenneth Grant, William S. Burroughs, Terry Pratchett… Filozofickými východiskami sú mu prevažne diela existencialistov (Sartre, Camus, Heidegger), Nietzsche a postmodernistická filozofia (Foucault, Derrida). Sám sa hlási predovšetkým k odkazu experimentálnych mysliteľov akými sú Ramsey Dukes, Peter J. Carroll, Robert A. Wilson, Hakim Bey a ďalší. Druhú oblasť jeho tvorby predstavujú experimentálne knihy a texty zamerané na hľadanie a rozvíjanie sviežich, alternatívnych a nekonformných praktických prístupov k rôznym životným oblastiam, problémom a situáciám. Vo svojom experimentovaní s významom textu v postmodernej spoločnosti používa techniky striedania paradigiem, rôzne alter-egá, postupy textovej liberácie, dočasnej viery, mystifikáciu a prvky výstrižkovej metódy.
Zdroj životopisu: sk.wikipedia.org




RECENZE

Tato kniha ve me vyvolala smisene pocity. Prvni polovina knihy nebyla pro me zajimava az v druhe polovine se to poradne rozjelo..Ale musim podotknout, ze pri cteni pribehu, ktere se skutecne na pohori Tribec odehrali jsem dostala silenou zimnici. Ale kdyz se to stalo zase a u dalsiho pribehu znovu, dost me to znepokojilo a bala jsem se v cetbe dale pokracovat. Mozna to mohla byt psychika nebo nevim co, ale kazdopadne jsem cetla mnohem drsnejsi knihy, ktere se mnou nezamavaly. Jiste je vsak jedno..ke knize se jiz vracet nebudu. Ano nepopiram, ze jsem si udalosti nevyhledala na googlu, zajimala jsem se o Tribec, protoze veci, ktere se tam stali normalni nejsou...otazkou vsak zustava, zdali autor nesehral se ctenarem mensi hru a Igora, hlavniho vypravece pribehu si nevymyslel. Ja se k tomu priklanim. Nemuzu se dockat na filmove zpracovani..kazdopadne muzu rict, ze jsem se u knihy i trosku bala, zejmena v druhe casti knihy a silim z toho, ze ctenar nevi co je pravda. Knihu urcite doporucuji si precist avsak nazor na ni a na situaci okolo pohori Tribec si musi kazdy udelat sam.

Tribec a mista z knihy
Zdroj: YouTube Song: ZRNI-Hykal

Jozef Karika o sve knize
Zdroj: YouTube

Jozef Karika beseda o knize
Zdroj: YouTube


HODNOCENI

Prvni polovinu knihy hodnotim lehce podprumerne. Hrozne se to vleklo, Igor se donekonecna proklinal za to, ze vubec nasel dokumenty v trezoru. Jedina napinava chvilka u ktere jsem mela vazne mrazeni bylo kdyz se vydal v noci pro ty dokumenty do ustavu. Kazdopadne se kniha rozjede ve druhe casti, kde se ctverice lidi vyda prave do zminovaneho pohori Tribec. Chvilemi jsem mela strach a dovadi me k silenstvi, ze stale nevim, co je pravda a co neni. Autorovi to za zle ale urcite nemam. Nebudu prozrazovat vic, protoze vam urcite doporucuji si knihu precist. Nepopiram, ze kniha je svym zpusobem zajimava a poutava, protoze porad chcete vedet, jak je mozny, ze sem tam ty veci deji a co je pricinou. Moje hodnoceni je 4 hvezdicky z 5. Jednu hvezdicku strhavam za nudny a zdlouhavy start knihy i kdyz chapu, ze vsechna fakta, ktera byla v knize uvedena byla nezbytna pro pochopeni celeho pribehu.

HODNOCENI

* * * *

Urcite mi dejte vedet do kemnentaru jestli jste knizku cetli a jaky mate na ni nazor a na celou situaci v pohori Tribec. Budu se tesit u dalsi recenze ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dekuji za odber a vas komentar :)